Wil je weten welke wijn het beste past bij welk gerecht? Samen met vinologen en chefkoks hebben wij een overzicht van algemene wijn spijs combinaties samengesteld. Speciaal voor wijnslijterij.nl hebben zij een groot aantal gangbare gerechten op een rijtje gezet met daarbij een algemeen wijnadvies. Zo kan je dus altijd opzoeken welke wijn je bij welk gerecht (vlees, vis, groenten, fruit) kan serveren. Door te klikken op het wijnadvies krijg je direct een overzicht van de wijnen die aan het criteria voldoen. Uiteraard van het volledige wijn aanbod van onze aangesloten wijnwinkels.

Overzicht wijn en spijs combinaties

Hieronder tref je de verschillende gerechten met daarbij een korte beschrijving en wijnsuggestie. Klik op de wijnsuggestie om direct naar het complete wijnaanbod te gaan.

Aardbeien
Voor aardbeien zonder suiker adviseren wij een fijne rode wijn zoals een Médoc. Daarnaast zijn een Moscato d’Asti of een Champagne ook heerlijk. Wanneer je een gerecht met heel erg zoete aardbeien hebt (met suiker) met room adviseren wij dit te combineren met edelzoete wijnen zoals SauternesBeerenauslese of een Coteaux du Layon.

Aïoli
Bij Aïoli, een knoflookrijke en romige saus, adviseren wij deze met strakdroge witte wijnen te combineren zoals een Soave of rosé uit de Provence.

Amandelen
Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira

Anchovis
Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti
Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief
Voor droge aperitieven adviseren wij het gerecht te combineren met Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt. Heb je een zoet aperitief, combineer dan je gerecht met een witte port, Muscat, Rivesaltes of een Banyuls.

Appeltaart
Auslese, Beerenauslese, Coteaux du Layon

Asperges
Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Apremont,  frisse Chardonnay (geen hout), Rueda, Riesling Kabinett

BBQ
Bij een barbecue / BBQ op een heerlijke zomerse dag kan je het beste kiezen voor fruitige rode wijnen zoals (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé.

Biefstuk
Rode Bordeaux en overige tanninerijke rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano), Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz.

Boerenkool
Chardonnay, Mâcon Villages

Boeuf Bourguignon
Pinot Noir uit de Bourgogne

Calamares
Sauvignon Blanc, Cava, Prosecco

Carpaccio rundvlees
Toscaanse Sangiovese, Spaanse Reserva, Portugese Douro

Chocolade
Tawny Port, Brachetto d’Acqui

Chorizo
Nero d’Avola

Confit de canard
Beaujolais (cru), Pinot Noir

Coq-au-Vin
Pinot Noir, kruidige Syrah, Côtes du Rhone

Couscous
Heb je een gerecht met couscous? Probeer deze eens te combineren met een Languedoc, Roussillon of iets spannender een Portugese Douro

Crème brûlée
Een Crème brûlée is heerlijk te combineren met een Muscat

Curryschotels
Een curry gerecht is het beste te combineren met Gewürztraminer, Duitse Riesling of een Beaujolais

Duif 
Côtes du Rhône, Pinotage, Zinfandel, Chianti Classico, Barbaresco

Eend (wilde)
Merlot, Carmenère, Bourgogne Pinot Noir

Eendenborst
Cabernet Sauvignon, Carmenère Reserva, Barbaresco, Brunello di Montalcino

Entrecôte
Cabernet Sauvignon, Merlot

Everzwijnragoût
Australische Shiraz, Brunello di Montalcino, Barolo

Fazant
Rode Bordeaux

Foie Gras
Riesling Spätlese, Gewürztraminer,  Tokaj

Forel
Riesling, Chardonnay zonder houtlagering

Garnalen
Garnalen zijn natuurlijk in allerlei verschillende gerechten verwerkt. Heb je een gerecht wat het meest wegheeft van een garnalen cocktail? Probeer deze dan eens te combineren met een heerlijke Verdicchio. Heb je gekruide gamba’s? Dan kan je deze beter combineren met een Reuda of Viognier. Bij een iets vettiger garnalen gerecht met een bite zoals bij garnalen kroketjes kan je deze het beste combineren met een sprankelende Cava of Soave Classico.

Gember
Riesling, Tokay Pinot Gris, Gewürztraminer

Groentetaart
Jonge Bordeaux, Beaujolais Villages, Nero d’Avola

Ham
Of een ham nou rauw of gerookt is, een Jonge Spaanse Tempranillo,Nero d’Avola, Beaujolais of een stevige Rosé is heerlijk te combineren met ham.

Hazenpeper
Jonge Bordeaux, zuidelijke Côtes du Rhône, Rioja Reserva

Kaas
Kaas en wijn, hier zijn complete boeken over geschreven zoveel valt er te beleven in deze twee wijn spijs combinaties. Er zijn natuurlijk behoorlijk wat kazen en wijnen te vinden. Wij onderscheiden daarom graag kazen in blauwschimmelkaas, roomkaas, brie en andere witschimmelkazen, geitenkaas, Amontillado kazen / manchego, Mozzarella en munsterkaas.

Over het algemeen zijn blauwschimmelkazen zeer lekker te combineren met Muscat de Rivesaltes en Port. Een roomkaas of knoflookkaas is lekker in combinatie met een Pinot Blanc. Voor brie en andere witschimmelkazen zijn Chardonnay, Spätlese, Pomerol, Beaujolais en Carmenère vaak goede combinaties. Bij geitenkaas passen witte Corbières, witte Rioja of een Sherry zeer fraai. Heb je een manchego probeer dan een Ribera del Duero (reserva), Jurançon of Tempranillo. Mozzarella combineren we graag met een droge Rosé of Beaujolais. Tot slot, een Gewürztraminer doet het goed in combinatie met een muster kaas.

Kabeljauw
Witte Côtes du Rhône, Duitse Kabinett of Spätlese  Trocken, lichte Chardonnay, rode Sancer

Kalfsgebraad
Merlot, Rioja Reserva, droge Riesling

Kalkoen 
Beaujolais, Châteauneuf-du-Pape, Pinot Noir

Kaviaar
Champagne brut, Chablis

Kerrieschotels
Gewürztraminer, Duitse Riesling

Kip
Kip gerechten zijn heerlijk in combinatie met een fruitige Chardonnay. Maar kip hoeft zeker niet altijd gecombineerd te worden met witte wijn. Probeer een gebraden kippetje ook eens te combineren met een Beaujolais of een rode Loirewijn. Wanneer je een gerecht met kip en dragon hebt, probeer dan in plaats van een Chardonnay eens een wat zoetere wijn zoals een Riesling of Muscat. Hoe je niet van zoet? Dan kan je een Sauvignon Blanc kiezen. Voor Indonesische kipgerechten zou je eens kunnen combineren met een witte Sancerre.

Konijn
Carmenère,

Krab
Droge Riesling, Chenin Blanc

Kreeft
Belegen Chardonnay uit Bourgogne

Kwartel
Pinot Noir, vintage Champagne

Lamskoteletjes
Cabernet Sauvignon, Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino, Rioja

Lamsvlees
Voor lamsvlees bereid met knoflook zijn een stevige rode Côtes du Rhône of Languedoc-Rousillion, Garnacha of een kruidige Shiraz heerlijke combinaties.

Lasagne
Een lasagne wordt traditioneel gedronken met een Chianti, Nero d’Avola, Montepulciano d’Abruzzo. Wanneer je een lasagne hebt met bijvoorbeeld spinazie en kaas kan je een Pinot Blanc zeker eens proberen. Voor lasagnes met kip en pesto adviseren wij eens te combineren met een Grüner Veltliner.

Lever
Beaujolais Villages, rode Sancerre, noordelijke Côtes du Rhône

Mosselen
Jonge witte Bordeaux, Muscadet, Moezelwijn

Niertjes
Stevige Bordeaux, Rioja Reserva, belegen Cabernet Sauvignon.

Oesters
Champagne, Muscadet sur Lie, Lichte houtloze Chardonnay

Olijven
Chianti Classico, Barbera d’Alba of d’Asti, Rioja Reserva.Carmenère Reserva

Pasta
Pasta gerechten met aubergine en parmezan zijn prachtig te combineren met Barbaresco, Barolo of een Chianti. Een Primitivo Pasta of Pasta carbonara zijn heerlijk in combinatie met een Chianti, Montepulciano of een rode Loirewijn. Heb je een pasta met pesto? Probeer deze eens te combineren met een jonge witte Bordeaux. Voor pasta’s met paddestoelen zou je kunnen denken aan Shiraz, Châteauneuf-du Pape of de Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano).

Pâté
Mâcon of Chablis

Pizza
Fruitige jonge Italiaanse rode wijnen zoals Salentino, Rioja Crianza.

Ratatouille
Rosé uit de Provence

Rode poon
Chianti Classico, overige Sangiovese wijnen zoals Rosso, Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano of een Pinot Noir

Rundercarpaccio
Sangiovese wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano), Spaanse reserva, Portugese Douro

Runderlappen gestoofd
Coteaux du Languedoc, Cabernet Sauvignon, Montepulciano Abruzzo

Risotto met zeevruchten
Pinot Grigio, witte Languedoc, witte Côtes du Rhône

Sardines gegrild
Vinho Verde

Schapenbout
Stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon.

Schorseneren
Sauvignon Blanc

Schnitzel
Grüner Veltliner

Steak
Stevige Bordeaux,  Carmenère

Steak au poivre
een jonge pittige Côtes du Rhône, Barbaresco, Tempranillo

Stoofvlees
een lichte Côtes du Rhône, jonge Languedoc, jonge Roussillon.

Struisvogel
Cabernet Sauvignon, Bordeaux Cru Bourgeois, Rioja Crianza

Sushi
Witte Sancerre (Pouilly-Fumé), droge Riesling, droge Sherry

Tarbot
Meursault

Tarte tatin
Muscat

Thaise gerechten
Riesling, Gewürztraminer

Tiramisu
Vin Santo

Tjap Tjoi
Gewürztraminer, droge Rosé

Tong
Witte wijn zonder houtlagering

Tonijn – carpaccio
Witte Sancerre, Riesling Trocken

Tonijn – gegrild
Droge krachtige Spaanse of Italiaanse wijn, vlezige Pinot Noir

Tournedos Rossini
Barolo, Pomerol

Vissoorten met dille
Sauvignon Blanc, witte Sancerre, Pouilly-Fumé, Touraine

Wild
Stevige Bordeaux, Pomerol, Rioja Gran Reserva.

Wild – terrine
Spaanse reservaPinotage Réserve, Vintage Port

Witlof in ham
Sauvignon Blanc

Zalm – forel
Moezelwijn, Tokay Pinot Gris, Spätlese.

Zalm – gerookt
Droge Elzas wijn (Tokay Pinot Gris), Chablis, Riesling Spätlese, Champagne

Zalm – rauw
Stevige witte Bourgogne (Chablis Grand Cru), stevige Chardonnay

Zalm – steak
Witte Rioja,witte Sancerre